Броят на наркозависимите в Афганистан в момента е 3,5 милиона, или

...
Броят на наркозависимите в Афганистан в момента е 3,5 милиона, или
Коментари Харесай

Близо 10% са наркозависимите в Афганистан

Броят на наркозависимите в Афганистан в момента е 3,5 милиона, или 9% от 39-милионното население на страната.

Това заяви на конференция в столицата Кабул в събота заместник-министърът на опазването на здравето Абдул Бари Омар, назначен от придвижването на талибаните, които ръководят в страната.

" Три и половина милиона души в страната са подвластни. Всеки от тях приема през денонощието количество наркотици на стойност към три щатски $ ", сподели Омар, представен от локалния ефирен канал TOLONews.

Според Организация на обединените нации, площта обработваемата земя, използвана за нелегално развъждане на опиумен мак през 2020 година, се е нараснала с 37% в сравнение с миналата година. Това е третият най-висок резултат, регистриран в миналото в страната.

В края на 2020 г.Афганистан държи 85% от международното произвеждане на опиум, което дава към 6%-11% от Брутният вътрешен продукт на страната. Към този миг Организация на обединените нации прави оценка броя на пълнолетните афганистанци, пристрастени към опиати, на 2,4 милиона.

По време на ръководството на талибаните през 1996-2001 година производството и контрабандата на наркотици бяха главният източник на приходите на тяхното държавно управление. Въпреки основаването на Върховната комисия за надзор на опиатите по това време повече от 96% от целия опиумен мак е отглеждан в Афганистан.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР